top of page
High on Nano - Vials with Quantum Dots

HOE WERKT HET?

Dus we hebben het wel steeds over cannabinoïde nanodeeltjes, maar wat betekent dit dan eigenlijk? Waarom zou je cannabis willen gebruiken als medicijn, hoe groot is zo een deeltje en hoe zouden dit soort deeltjes worden toegediend?

Cannabinoïden?

In een eerder onderzoek is aangetoond hoe cannabinoïden -lipofiele moleculen die de CB1 of CB2 receptor kunnen activeren- een ontstekingsremmend effect hebben. Daarnaast is al in 2005 (in het toonaangevende tijdschrijft Nature) aangetoond dat lage doseringen cannabinoïden de ontwikkeling van aderverkalking bij muizen kan afremmen. Vanwege typische beperkingen van het gebruik van marihuana als medicijn -zoals dosering, psychotische effecten en specificiteit- wordt er naarstig gezocht naar methoden om cannabinoiden op een schone manier in te zetten.

 

Door de cannabinoïden te 'verpakken' in lichaamseigen nanodeeltjes kunnen de beperkingen worden beheerst en ontstaat de kans deze natuurlijke ontstekingsremmende stoffen heel gericht af te leveren bij de probleemgebieden.

 

Het is belangrijk te onderstrepen dat dit soort cannabonoïde nanodeeltjes GEEN vorm van medische marihuana zijn. De nanodeeltjes kunnen als vloeistof middels een injectie in de bloedbaan worden toegediend en zo de vaatwand direct bereiken (zie ook de animatie hieronder).

Hoe groot is een nanodeeltje eigenlijk? 

Om een gevoel te krijgen bij de grootte van een nanodeeltje is het interessant de grootte van de aarde voor te stellen. Deze heeft een diameter van bijna 13.000 km.

 

Een voetbal is -met een diameter van 22 cm- ongeveer 58 miljoen (58.000.000!) keer kleiner dan de aarde. Daaropvolgend is een nanodeeltje dan weer ongeveer 58 miljoen keer kleiner dan een voetbal!!

 

Bekijk de animatie gemaakt door Willem!

Intraveneuze toediening van de nanodeeltjes

Animatie van het isoleren van lichaamseigen nanodeeltjes, waarna het deeltje in onderdelen uit elkaar wordt gehaald, het ,medicijn wordt toegediend waarna het weer in elkaar wordt gezet. Ook deze is weer gemaakt door Willem!

bottom of page